The lipid sensor GPR120 promotes brown fat activation and FGF21 release from adipocytes

noviembre 2016 Descargar PDF
El trabajo demuestra que el receptor de ácidos grasos poliinsaturados, GPR120, promueve la activación de la grasa parda. Dicha activación es mediada en gran parte por la inducción y secreción del factor hormonal FGF21, causándose un incremento en la oxidación de glucosa y la respiración en adipocitos marrones y beige. Un potencial uso farmacológico o nutricional de esta vía podría ser útil para la prevención de la obesidad y diabetes tipo II.
Resumen
The thermogenic activity of brown adipose tissue (BAT) and browning of white adipose tissue are important components of energy expenditure. Here we show that GPR120, a receptor for polyunsaturated fatty acids, promotes brown fat activation. Using RNA-seq to analyse mouse BAT transcriptome, we find that the gene encoding GPR120 is induced by thermogenic activation. We further show that GPR120 activation induces BAT activity and promotes the browning of white fat in mice, whereas GRP120-null mice show impaired cold-induced browning. Omega-3 polyunsaturated fatty acids induce brown and beige adipocyte differentiation and thermogenic activation, and these effects require GPR120. GPR120 activation induces the release of fibroblast growth factor-21 (FGF21) by brown and beige adipocytes, and increases blood FGF21 levels. The effects of GPR120 activation on BAT activation and browning are impaired in FGF21-null mice and cells. Thus, the lipid sensor GPR120 activates brown fat via a mechanism that involves induction of FGF21.
Sobre el grupo investigador
El objetivo del grupo de investigación es identificar los principales actores moleculares en el control del metabolismo energético en salud y enfermedad, con especial énfasis en el control de la adiposidad. Se estudian los mecanismos moleculares implicados en la diferenciación de células especializadas, así como sus funciones metabólicas y endocrinas utilizando modelos celulares, animales y en pacientes con patologías metabólicas como obesidad, diabetes y lipodistrofias.
Referencia del artículo
Nat Commun. 2016 Nov 17; 7: 13479.
https://doi.org/10.1038/ncomms13479